De fleste kjenner konseptet angrerett – mest praktisk som returretten ved postordrekjøp av alle typer varer. Men arten av og størrelsen på varen er ikke nødvendigvis en begrensning. I våre moderne tider har det blitt ganske vanlig å kjøpe båt uten fysisk besiktigelse i forkant. Kanskje fristet en annonse på nettet, og selgeren tilbød både frakt og gode betalingsbetingelser? Når handelen skjer ved fjernsalg, oppstår spørsmålet: Har kjøper angrerett? Svaret avhenger av flere faktorer, som vi går gjennom i denne artikkelen.
Angrerettloven gjelder ved forbrukerkjøp
Det er angrerettloven som regulerer alle spørsmål knyttet til angrerett og bruk av den. Loven gir forbrukeren mulighet til å ombestemme seg, når avtalen er inngått uten fysisk tilstedeværelse. Bruk av angreretten krever ikke at det skal være noen feil ved båten. Det kreves heller ikke noen nærmere begrunnelse for å angre kjøpet. Kjøper man en båt som privatperson fra en næringsdrivende via telefon, e-post eller nettbutikk, kan det være fjernsalg i lovens forstand.
Det er viktig å være klar over at kjøp mellom privatpersoner ikke omfattes av angrerettloven. Kjøpet må skje mellom næringsdrivende og forbruker for at angreretten skal gjelde.
Når gjelder angreretten ved båtkjøp?
Angreretten gjelder i utgangspunktet ved alle fjernsalg av varer, også fritidsbåter. Det må imidlertid være tale om standardvarer. Dersom båten er spesialtilpasset eller bestilt etter kjøperens særlige spesifikasjoner, kan angreretten falle bort.
I tillegg må kjøpet skje på en måte som faller inn under et «organisert fjernsalgssystem» – det vil si at selgeren normalt tilbyr fjernsalg som en del av sin virksomhet, og handelen ble til ved bruk av dette systemet. Dette må være en ordning som legger opp til at avtaleslutningen skjer ved hjelp av «fjernbetjening». Bruk av finn-annonser eller kommunikasjon på e-post er ikke i seg selv tilstrekkelig. Men dersom kontrakt og betalingsløsning på finn.no også brukes, kan det stille seg annerledes.

Frist og vilkår for å benytte angreretten
Kjøper har normalt en frist på 14 dager fra den dag båten faktisk mottas, til å gi selger beskjed om at angreretten brukes.
Starttidspunkt for angrefristen er når kjøper fysisk overtar/mottar båten. Men dette forutsetter at selger har oppfylt sin plikt til å gi opplysninger om angreretten. Selger skal informere om angreretten på en klar og forståelig måte, etter detaljerte regler i loven. Mangel på slik informasjon gir forlenget angrerett. Mest praktisk vil være at det ikke er opplyst at kjøper har angrerett. I så fall utvides angrefristen til 12 måneder. Dette kan være en velkommen utvei når man er misfornøyd.
Hvordan utøves angreretten?
For at angreretten skal være gyldig benyttet, må kjøper gi melding til selger før utløpet av fristen. Dette kan gjøres via e-post, brev eller ved bruk av angrerettskjema. Det er viktig at kjøper kan dokumentere at melding er gitt – lagre e-post, send rekommandert brev, eller be om bekreftelse. Kjøper behøver ikke å begrunne hvorfor han eller hun angrer på kjøpet, men må være tydelig på at angreretten benyttes.
Konsekvenser av å benytte angreretten
Ved gyldig bruk av angreretten skal selger refundere kjøpesummen til kjøper – inkludert eventuelle standard fraktkostnader ved levering. Ellers er hovedpunktene følgende:
- Kjøper må selv sørge for å returnere båten til selger.
- Returkostnader bæres av kjøper, med mindre annet er avtalt.
- Tilbakebetaling skal skje «uten unødig opphold» og senest innen 14 dager etter at selger har mottatt varen eller dokumentasjon på at den er sendt.
- Kjøper må erstatte eventuell verdireduksjon som følge av egen bruk. Men dette gjelder ikke når selger har forsømt å gi opplysninger om angreretten.

Særlig om båter og andre store gjenstander
Selv om angrerettloven også gjelder for båter, kan praktiske forhold gjøre retur av båten komplisert:
- Transport av båt kan være svært kostbart – dette faller på kjøper. Men det kan jo også bli en fin tur, om man seiler den tilbake selv.
- Risiko for skade under transport påhviler kjøper frem til selger fysisk mottar båten. Dvs. at man i praksis også pådrar seg kostnad til transportforsikring.
- Båten må leveres tilbake i «vesentlig samme stand» som da den ble levert. Dette er særlig aktuelt ved sen bruk av angreretten.
Praktisk råd: Ved bruk av angreretten når 14-dagers fristen gjelder, bør båten ikke testes eller brukes mer enn nødvendig for å fastslå båtens egenskaper, og for å ta stilling til om angreretten skal brukes eller ikke.
Messekjøp
Kjøper får også angrerett når avtale inngås utenfor selgers faste forretningssted, typisk på utstillinger og messer. Dette atskiller seg fra fjernkjøp, men det er de samme reglene som gjelder om angreretten, fristene og bruken av den.
Viktige punkter
Når det handles båt ved fjernkjøp, gir angreretten en viktig sikkerhetsventil for kjøper. Men angreretten er underlagt flere vilkår og frister, og innebærer også praktiske utfordringer, spesielt når store og kostbare gjenstander som båter skal returneres. Det er derfor fornuftig å gjøre grundige vurderinger før man inngår avtale, selv om angreretten gir en mulighet for reversering av avtalen.
Har du kjøpt båt ved fjernkjøp og lurer på om du har angrerett som kan brukes? Kontakt Båtadvokaten for å få hjelp til å finne svaret – post@baatadvokaten.no eller tlf. 55 21 01 50.
